Rasmus Krøyer og Eskild Skovbakke Winding

Rasmus Krøyer og pianisten Eskild Skovbakke Winding har i 2015 begyndt et duo-samarbejde der tager udgangspunkt i det rige repertoire der findes for klarinet og klaver. Samtidig er de nysgerrige efter at gå nye veje og finde interessante værker der passer til forskellige koncertformer.

Koncerten er et varieret program med værker af bl.a. Carl Nielsen, Francis Poulenc, Claude Debussy, Astor Piazzolla, Robert Schumann, udvalgte satser fra Camille Saint-Saëns "Dyrenes Karneval", samt egne værker.

Eskild Skovbakke Winding har studeret på Det Jyske Musikkonservatoriums solistklasse hos Anne Øland og har bl.a. modtaget Sonnings Stipendiat i 2012. Eskild er også producent for DR i forbindelse med optagelse af koncerter rundt om i landet.

Rasmus Krøyer er uddannet på Musikvidenskab i København med studier hos Lee Morgan fra Det Kongelige Kapel og Michel Arrignon i Paris. Rasmus er desuden producent for Sankt Annæ Pigekor.

Eksempel på koncertprogram med Krøyer / Winding duo:

Francis Poulenc (1899-1963): Sonate for klarinet og klaver

Sonaten er komponeret i 1962, kort før Poulencs død. Værket i fire satser blev bestilt af Benny Goodman og skulle være uropført af Goodman og Poulenc selv. Men Poulenc døde kort før værket blev udgivet. Derfor blev det den verdensberømte dirigent Leonard Bernstein der spillede klaver til stykkets premiere.

Camille Saint-Saëns (1835-1921): 4 satser fra Dyrenes Karneval:

Le Cygne/Svanen

Le coucou au fond du bois / Kuk kuk!

L’éléphant/Elefanten

Aquarium

Den franske komponist Charles-Camille Saint-Saëns var meget anerkendt for sin sprudlende musikstil, der forenede det mest pompøse fra romantikken med en for ham særegen impressionistisk klang og dynamik. Musikken fra Dyrenes Karneval er ingen undtagelse og er blevet et kendt og elsket værk for store og små. Værket blev skrevet i 1886 til en privat lejlighed og komponisten ønskede ikke at værket blev opført offentligt. Kort tid før han døde gav han dog tilladelse til en udgivelse, og værket er i dag en af Saint-Saëns' mest kendte kompositioner.

Carl Nielsen (1865-1931): Fantasistykke

Komponeret ca. 1880 af vores 150 års-jubilar og er altså skrevet da Nielsen var en teenager på ca. 15 somre. Værket leger med romantikkens udtryk og er et dejligt kort og stemningsfuldt ungdomsværk.

Schumann, Auf einer Burg; nr. 7 fra hans Liederkreis opus 39.

Teksten er fra Joseph Eichendorffs Intermezzo. Schumann påbegyndte sangcyklussen i maj 1840 – et år der blev kaldt hans ”sangår” fordi hans skrev så mange af hans sange dette år. Denne tekst indvarsler vinteren med riddere, vinter og kolde skove. Her indtager basklarinetten sangerens rolle.

Astor Piazzolla (1921-1992) : Histoire Du Tango, Nightclub 1960

Værket er skrevet i 1986 og er originalt for fløjte og guitar. Værket er i fire satser der hver fokuserer på tangoens histoire. Nightclub 1960 viser den nye tangos ansigt – en del af Piazzollas bestræbelser på at ”indkomponere” tangomusikken i koncertsalene.

Rasmus Krøyer: Cfare Thate?

Betyder ”Hvad sagde du?” på albansk og er inspireret af intonationen når man siger ”Cfare Thate?”. Rasmus boede et par år i Kosovo, hvor der tales albansk, men var ikke god til sproget - hvorfor titlen også er et af hans yndlingsudtryk på albansk.